Dirk Warm: "Spannend, gezellig en leerzaam. Voelde me erg op m'n gemak. Ga Marco wel een beetje missen!"

Praktijk

Als je in het bezit wilt komen van een rijbewijs voor de personenauto, moet je naast het theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen wordt afgenomen door het C.B.R. (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) in één van de examencentra verspreidt door het hele land.
Sinds 1 november 2011 is het toegestaan om rijlessen te nemen vanaf de dag dat iemand 16,5 jaar oud is. Om het praktijkexamen af te leggen moet je 17 jaar oud zijn.
 
Het nieuwe praktijkexamen bestaat uit 3 onderdelen namelijk:
- Verkeersdeelneming inclusief bijzondere verrichtingen
- Zelfstandig een aangegeven route rijden
- Verkeerssituatie bevraging
 
Hoe lang je over het halen van je rijbewijs wil gaan doen is uiteraard een persoonlijke keuze. Maar het liefst heb je het rijbewijs zo snel mogelijk op zak, tegen een scherpe prijs.
Hieronder vind je de mogelijkheden voor wat betreft de praktijkopleiding.
 Verder biedt Van der Ven rijopleidingen ook praktijkopleidingen op maat. Hiervoor is het noodzakelijk om je gegevens achter te laten, zodat we in een persoonlijk gesprek, alle wensen en mogelijkheden met je kunnen bespreken. 
 

 Spoedopleiding:

Met een spoedopleiding kun je al na 10 dagen je rijbewijs op zak hebben. Voorafgaand aan een spoedopleiding vind er eerst een intake plaats. Tijdens deze intake, die in totaal 2 uur duurt, word bepaald hoeveel lessen je nodig hebt om jezelf goed voor te bereiden op het praktijkexamen. Het aantal lessen worden weergegeven in 9 verschillende niveaus.
De voordelen van een spoedopleiding zijn dat je precies weet hoe lang je over de rijopleiding gaat doen, hoeveel lessen je nodig hebt en wat de kosten zijn.
 

Flexibele opleiding:

Een flexibele opleiding zit tussen een spoedopleiding en een traditionele opleiding in. De duur van deze opleiding is afhankelijk van het aantal uur rijles dat je per week neemt. Dit kan variëren van 3 tot 7,5 uur per week, afhankelijk van de tijd dat jij beschikbaar bent om rijles te volgen. Bij een flexibele opleiding behoort het nemen van een intake wel tot de mogelijkheden, maar is niet perse noodzakelijk.
 

Traditionele opleiding:

Bij een traditionele opleiding heb je 1x per week rijles en doorloop je de opleiding op jouw eigen tempo.
Voordeel van een traditionele opleiding is dat de kosten van de opleiding over een langere periode verspreid worden.
 

Duo lessen:

Het is ook mogelijk om bovenstaande opleidingen samen met een vriend of vriendin, broer of zus te volgen. Doordat je dan met z'n tweeën in de auto zit, en de een dan toekijkt hoe de ander de situaties oplost, leer je van de tips die degene achter het stuur krijgt. Op deze manier is het halen van je rijbewijs nóg leuker en leerzamer.
 
Voor alle praktijkopleidingen geldt dat je les krijgt in dezelfde auto en van dezelfde instructeur. Voor de rijlessen word je opgehaald en afgezet op ieder adres binnen de regio. Zo word je bijvoorbeeld op school opgehaald voor je rijlessen en daarna thuis afgezet of andersom. Woon je buiten de regio dan wordt er een vast punt met je afgesproken waar je word opgehaald en afgezet.